Dissabte passat es va celebrar la tercera edició de la Nit de la Cultura, un esdeveniment que serveix per reivindicar el treball cultural de persones i entitats locals, que s’apleguen a l’Auditori Sixto Mir amb l’excusa d’un sopar durant el qual es fa públic el veredicte del Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó i el Premi d’Escultura Agustí Vizcarro.
La nit va començar a les vuit del vespre, amb l’arribada –enmig de la pluja que començava a caure- dels 50 participants en l’acte. Prop de les nou de la nit començava l’acte a l’auditori amb la salutació inicial de la regidora de Cultura, Èrika Ferraté, que va fer una breu repassada a la tasca duta per la regidoria en els darrers anys. Seguidament, es va iniciar una de les parts importants de l’esdeveniment, que en aquesta tercera edició, va voler servir com a reconeixement i homenatge a la figura i l’obra de l’escriptor Víctor Canício, present a l’auditori i envoltat de molts amics i admiradors. En primer lloc, es va projectar una entrevista realitzada pel també escriptor Tomàs Camacho, que fou l’encarregat després de glossar la personalitat de Canício i explicar els continguts i el procés creatiu del llibre que es presentava aquella mateixa nit amb el nom de l’homenatjat: Víctor Canicio Chimeno. Un llibre que reprodueix petits fragments d’obres de l’escriptor, com Hans Pataka o la recent Con quien paces, a més d’incloure textos escrits ex professo per diversos escriptors i amics de Canicio del nostre territori, com Jesús Tibau, Carme Cruelles, Pep Carcellé, Miquel Reverté o el mateix Camacho.
Víctor Canicio es va confessar emocionat pel reconeixement i va preferir no oferir cap discurs, tret d’algunes bromes i paraules d’agraïment que va llençar des de la seua taula situada al pati de butaques de l’auditori, que van ser retirades mecànicament per encabir les sis taules dels comensals assistents a l’acte.
L’àpat de la nit fou servit per l’empresa local Ventall Freddy, que també es va emportar l’aplaudiment i els elogis per la seua tasca durant tot el sopar.
Aproximadament a les onze del vespre, va arribar la segona part de l’acte, amb la lectura –per part de la regidora Èrika Ferraté- de les actes dels jurats dels dos premis culturals que es fallaven aquesta nit. Així, es va donar a conèixer que el guanyador del premi de narrativa va resultar ser Esteve Llitrà, per l’obra ‘No parlaràs’, una novel·la ambientada al Matarranya, amb temàtica negra i amb la violència envers les dones com a rerefons. Pel que fa al premi d’escultura, l’obra ‘Obelisc’, de Marc Raventós, fou la guanyadora. Tots dos premiats es trobaven a la sala, convidats per l’Ajuntament de la Ràpita, i van agrair en els seus parlaments la distinció i l’honor d’haver obtingut aquests premis.
Les paraules finals de l’alcalde Josep Caparrós van donar pas a l’actuació musical de Noel Luna, que acompanyat de la seua guitarra, va interpretar temes de Paco Ibáñez, Serrat, Llach, Labordeta i algun tema propi.
Un tancament musical i literari que va posar el punt i final a una nit que es va allargar fins a la una de la matinada, i que va deixar molt bon regust a totes les persones assistents, en una celebració que va servir per reivindicar la importància de la cultura, del fet cultural i de la creació cultural, i per fer d’altaveu del potencial cultural que la Ràpita desplega durant tot l’any, amb la complicitat de les seues entitats i de totes les persones que treballen intensament per la cultura de la nostra ciutat.
30 d’octubre de 2018