La Ràpita s’adhereix, per segon any consecutiu, a l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans, organitzada pel Consell de Mallorca, l’IES Marratxí i Amnistia Internacional, i coordinada per l’Institut Ramon Muntaner. En aquesta edició, el 14 de gener, a la Ràpita s’encendran dues torres: la Torre de la Guardiola ‘la Torreta’ i la Torre del Moro, a càrrec dels Diabmonis la Ràpita.
L’acte, que tindrà lloc de forma simultània arreu dels territoris de parla catalana, recrea la comunicació visual que tenia lloc entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara amb aquesta acció es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camí. La regidora de Cultura, Èrika Ferraté, expressa que “ens sumem de nou a aquesta iniciativa i il·luminarem les nostres torres per mostrar el compromís que tenim en la reivindicació i la defensa dels drets humans, al mateix temps que posarem en valor la protecció del patrimoni”.
L’objectiu és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. I per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana. Des de la darrera encesa de torres, talaies i talaiots ara fa un any, almenys 1.988 persones han perdut la vida en la travessia d’aquest mar que s’ha convertit en la fosa mortal d’Europa.
A la Ràpita, l’acte del matí s’iniciarà a les 12.45 hores amb la lectura del manifest escrit per Amnistia Internacional i conclourà amb l’encesa de fum a càrrec dels Diabmonis la Ràpita i la cantada del Viatge a Ítaca de Lluís Llach per l’Orfeó Pau Casals.. Pel que fa a la tarda, a les 18 hores, les torres acolliran, de nou, la lectura del manifest i es tancarà la jornada amb l’encesa de bengales de foc, també a càrrec dels Diabmonis la Ràpita.
Enguany, el nombre de torres que participen en l’Encesa incrementa, passant de 9 el 2022 a 32 el 2023. Participaran les poblacions catalanes de Cadaqués, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Mar, Castelldefels, Sant Just Desvern, Santa Susanna, Vila-rodona, Falset, Batea, Lleida, Isona, Benavarri, La Terreta (Tremp), Àger, Santa Oliva, Campredó, Amposta, La Ràpita i Alcanar; a la Ribagorça aragonesa, la població d’Areny de Noguera; i al País Valencià, els municipis de Monòver, Petrer, Teulada, Dénia, Pedreguer i Vila-real.