L’Ajuntament de la Ràpita ha presentat, en roda de premsa, el Programa d’Actuació Municipal d’Habitatge (PAMH), el qual marca el full de ruta a seguir en polítiques d’habitatge a la Ràpita. Es tracta d’un document que sintetitza la situació actual que hi ha al municipi en habitatge i, a l’hora, dona les línies principals de treball.
L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha apuntat que “fem un pas endavant en l’ordenació de polítiques d’habitatge perquè entenem que és una de les problemàtiques que s’han de resoldre i, per això, cal continuar apostant pel desenvolupament de polítiques que permetin donar resposta a les necessitats que tenim”. Caparrós afegeix que “el PAMH és un document obert i viu que s’anirà enriquint i desenvolupant a partir del treball col·laboratiu de la taula d’habitatge”.
El PAMH s’ha dut a terme a partir de sessions de treball de manera participativa entre l’equip redactor, que ha fet les tasques d’acompanyament, detecció de necessitats i fixació d’estratègies, actuacions i objectius, i l’Ajuntament, qui ha participat en la presa de decisions amb l’acompanyament de l’equip redactor, entre altres.
Durant aquesta legislatura, el govern ja ha dut a terme diverses accions en polítiques d’habitatge que marca el PAMH com són els ajuts d’urgència social; el seguiment i la gestió d’expedients de famílies en risc d’exclusió residencial; o la implementació de programes d’habitatge buit de la Generalitat (reallotgem.cat i programa 60/40). A més, l’any 2021, es va crear la pàgina web larapita.cat/habitatge per posar de manera ordenada i accessible tota la informació en l’àmbit d’habitatge. Aquesta concentra els ajuts que s’ofereixen, les bonificacions en les ordenances municipals, les notícies generades…
El PAMH ha permès al consistori tenir una radiografia de la situació actual del municipi, i a partir d’aquesta, valida unes eines per a poder treballar en quatre grans estructures: el seguiment dels col·lectius vulnerables, el foment de la rehabilitació del parc residencial, l’estructuració de les polítiques municipals d’habitatge i la provisió d’habitatge d’ús social.
La regidora de Polítiques Socials i Igualtat, Oona Tomàs, ha exposat que “estem entusiasmats i entusiasmades en la creació de totes aquestes mesures que ens permetran dignificar l’habitatge al nostre municipi i seguir treballant en polítiques d’habitatge que és un dels nostres principals objectius”.
D’entre les mesures, destaca la creació d’un servei municipal d’habitatge que organitzi i coordini els recursos econòmics i de personal amb el propòsit d’incrementar polítiques d’habitatge i apropar els serveis a la ciutadania, tenint en compte la importància de què aquests serveis siguin propers. Aquesta mesura estableix fer una oficina a peu de carrer perquè la ciutadania pugui fer tràmits, demanar informació o assessorar-se en qüestions d’habitatge.
Altres mesures importants són la creació del cens d’habitatge buit, davant la necessitat de recollir les dades amb relació a l’habitatge buit per conèixer en quin estat es troba; o l’establiment d’un paquet de modificacions fiscals, ja sigui a través de modificacions respecte a polítiques de rehabilitació o d’altres en habitatges buits de grans tenidors.