L’Ajuntament de la Ràpita ha inaugurat, aquest migdia, el Centre d’Economia Blava de les Terres de l’Ebre, situat a la plaça Carles III, el qual esdevindrà un centre de referència per impulsar els nous models de negoci basats en l’economia blava a les Terres de l’Ebre. L’acte inaugural ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent i Ramió, qui ha estat acompanyat per l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, i el delegat territorial de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó.
El conseller d’Empresa i Treball ha afirmat que “un dels reptes que ens hem marcat des del Govern de la Generalitat és transformar el model productiu de Catalunya. Volem que Catalunya sigui un país pròsper amb un teixit econòmic diversificat, impulsat per una indústria moderna que ens ofereixi llocs de treball estables i de qualitat, amb bons salaris”. En aquest sentit, ha destacat que Catalunya és un país “innovador, i aquest centre n’és un nou exemple. Volem que actuï com a vertebrador de l’ecosistema de l’economia blava de les Terres de l’Ebre”. Torrent ha afegit que “volem ser la referència en àmbits estratègics que marcaran el futur productiu d’Europa, i l’economia blava n’és un d’ells”.
Per la seva banda, l’alcalde exposa que “és un projecte estratègic per al nostre municipi i per al territori, coordinat amb els ODS de l’Agenda 20/30 i amb l’Estratègia Marítima de Catalunya, i que també forma part del Pacte Nacional per a la Indústria”. “Estem davant d’un projecte local però amb la pretensió de liderar a nivell territorial i nacional; i de dinamitzar, transformar i potenciar l’economia de la Ràpita, del territori i del país”, ha afegit Caparrós.
A partir d’ara, el centre serà un espai de referència i un punt de trobada entre centres de recerca i d’innovació, agents de desenvolupament econòmic i teixit productiu per al disseny de nous projectes d’economia blava. Actuarà com un espai on podran accedir les empreses per millorar els seus productes i serveis i incorporar el coneixement específic fruit dels processos d’innovació del territori. En definitiva, actuarà com a motor de desenvolupament econòmic.
El centre centralitzarà serveis per ajudar a les empreses a adaptar-se per ser competitives i, per tant, s’aconseguirà un impacte positiu sobre l’ocupació i la millora socioeconòmica. Entre els objectius destaca l’impuls i la promoció liderada per les empreses, i el suport a la creació i consolidació d’empreses innovadores basades en l’explotació sostenible del capital natural vinculat a tots els subsectors de l’economia blava.
El projecte té un cost de 525.929’53 euros. Un 50% d’aquest és finançat mitjançant subvenció pel PECT Ebre Bioterritori amb Fons de la Unió Europea i un 25% per la Diputació de Tarragona. El PECT Ebre Bioterritori està format per l’Ajuntament de la Ràpita, el Consell Comarcal del Montsià, el Consell Comarcal del Baix Ebre, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), la Universitat Rovira i Virgili, Eurecat Centre Tecnològic de Catalunya i CENFIM Furnishings Cluster.
El Centre d’Economia Blava de les Terres de l’Ebre, al Pacte Nacional per a la Indústria del país
El Centre d’Economia Blava de les Terres de l’Ebre forma part del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, cosa que el converteix en un dels projectes de país en l’àmbit industrial. Aquest figura com a mesura 50 dins del Pacte, com un projecte de país que busca convertir la Ràpita en un referent en economia blava al sud del país i amb acció sobre tota la Mediterrània.
A més a més, vol generar una economia productiva i del coneixement de màxim ordre vinculada a la mar, a través de la col·laboració entre l’aqüicultura, els ports pesquers de les Terres de l’Ebre, els centres de recerca, els centres formatius, les depuradores, els centres de desenvolupament econòmic i les empreses relacionades amb el sector.