L’empresa pública Ports de la Generalitat ha iniciat les obres de l’edifici que ha d’acollir la base nàutica al port de la Ràpita. Aquest ha de ser un edifici autosuficient energèticament que ha d’albergar els serveis de l’Escola de vela i activitats nàutiques en general. L’objectiu és convertir l’espai en un centre de referència que potenciï l’activitat nàutica i les Terres de l’Ebre al món.
El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, acompanyat de l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, i el responsable territorial de la Zona Portuària Sud, Enric Martínez, han visitat aquest dilluns les obres de la base nàutica que han començat aquests dies al port, que tindran un termini d’execució de nou mesos. Caparrós ha declarat que “aquesta col·laboració entre Ports de la generalitat i l’Ajuntament de la Ràpita fa realitat un equipament nàutic que ha de convertir-se en un referent en la pràctica d’esports nàutics i per tant, és una satisfacció que aquest projecte estratègic per al municipi i per al territori agafi forma”.
Per la seva banda, Gómez ha explicat: “El Govern inverteix més d’1 milió d’euros en la construcció d’una base nàutica al port de la Ràpita per fomentar la nàutica de base, ajudar a desestacionalitzar l’activitat esportiva i projectar les Terres de l’Ebre i Catalunya al món”.
L’edifici
L’estructura de l’edifici estarà formada per una planta baixa i una planta pis. La planta baixa es distribueix en dues zones, un espai cobert per ubicar les oficines, els vestidors, els serveis i un porxo, així com un espai descobert per emmagatzemar els caiacs, les taules de surf, les armilles nàutiques i les embarcacions de vela lleugera, entre altres. La planta pis té una sala d’actes, aules i zones de servei. La part exterior del centre s’urbanitzarà per aconseguir un entorn agradable i compatible des d’on es puguin contemplar les activitats lligades a la base nàutica.
El centre ha d’acollir els serveis de l’Escola de vela i de les activitats nàutiques surf de rem (paddle surf), rem, surf d’estel (kitesurf), planxa de vela (windsurf), caiacs… Així mateix, l’Ajuntament de la Ràpita promourà la base nàutica com a equipament esportiu municipal per fer una activitat formativa de vela curricular per als alumnes de centres docents del municipi. Aquesta és una línia estratègica que també s’alinea amb el nou Pla de ports, a punt de la seva aprovació definitiva, per promoure la nàutica de base a les escoles i els centres nàutics.
Canvi de model energètic
L’Administració portuària treballa d’acord amb les línies estratègiques del Pla de ports Horitzó 2030 i de l’Agenda Verda per tal de convertir els ports en instal·lacions autosuficients energèticament mitjançant energies renovables. En aquest context, el projecte constructiu de la base nàutica defineix que l’edifici ha de ser autosuficient energèticament. Així, s’instal·laran plaques fotovoltaiques al sostre per generar l’energia solar per a l’autoconsum de l’edifici que no farà emissions de CO2 a l’atmosfera i suposa una clara aposta per les energies netes.
Líder en nàutica a la demarcació de Tarragona
El port de Sant Carles la Ràpita està ubicat dins de la badia dels Alfacs, un entorn natural que permet gaudir de condicions òptimes de recer que juntament amb una climatologia favorable permet desenvolupar activitats relacionades als esports nàutics tot l’any. A més, el port té una situació geogràfica estratègica a prop de les Illes Balears i la costa de Castelló.
Així mateix, el port disposa de 1.822 amarradors esportius que el posicionen com a líder en activitat nàutica a la demarcació de Tarragona. Aquests atributs han estat el marc idoni per decidir fer una base nàutica que ha de ser un centre de reconegut de serveis nàutics d’oci, esport i competició a les Terres de l’Ebre, Catalunya i arreu del món, que promocionarà el port, la ciutat, el territori i el país a escala internacional.