0 Items
Selecciona la pàgina
Esteu a: Inici > Notícies > La vuitena edició d’Eufònic aposta per l’electrònica més avantguardista

La vuitena edició d’Eufònic aposta per l’electrònica més avantguardista

Eufònic, el festival d’arts sonores, visuals i digitals de les Terres de l’Ebre, portarà un any més les propostes més experimentals i avantguardistes del que es cou a nivell mundial en art sonor, visual i digital a la Ràpita i les Terres de l’Ebre. La vuitena edició del festival se celebrarà del 5 al 8 de setembre i hi participaran una cinquantena d’artistes, alguns d’ells de renom internacional com William Basinski, mestre de l’ambient que presentarà el seu nou disc, One Time Out, a l’Observatori de l’Ebre, o Pye Corner Audio, Alex Augier, Push 1 Stop & Wiklow. També hi haurà una nodrida presència d’artistes emergents com la rapera anglesa Lady Lykez o la digitalista alemanya dvdv. Sense deixar de banda les propostes locals, algunes d’elles trencadores com l’espectacle inaugural A vore, de Sònia Gómez & Astrio, dirigit pel tortosí Ramon Balagué; o nacionals, com El Petit de Cal Eril, La Estrella de David, Agost, Aalbers, Balfa, Hijos del Trueno o Gambardella.

La presentació d’Eufònic 2019 es va fer aquest dimarts al matí a l’Església Nova de la Ràpita, en un acte en el qual hi va intervindre el director del festival, Vicent Fibla; i la regidora de Cultura Erika Ferraté. Fibla va destacar “la multidisciplinarietat del festival més enllà del format musical”. “Per a la Ràpita i el territori és un esdeveniment cultural de primer ordre”, va assenyalar per la seua banda la regidora de Cultura.

El fort del festival serà a partir del 5 de setembre, però aquesta mateixa setmana s’inauguren les primeres instal·lacions d’Eufònic 2019. La primera, el dijous 29 d’agost: Ad lib de l’artista sonor italià Michele Spanghero, a l’església del Castell d’Ulldecona, una escultura sonora que sona i reacciona al ritme que li dicta una màquina de respiració artificial; el divendres 30 d’agost, Roc Jiménez de Cisneros, mestre de la computer music, presentarà sense títol, al Museu de Tortosa, una instal·lació de làsers i sons electrònics que remeten a la cultura rave; i el dissabte 31 d’agost, s’inaugurarà a Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, a Amposta, Phase transition, de l’artista escocesa Kathy Hinde, una de les propostes més epectaculars i colpidores de l’Eufònic 2019. Es tracta d’una instal·lació sonora escultòrica que busca despertar consciències sobre l’impacte del canvi climàtic, l’escalfament global del planeta i l’efecte hivernacle. Ho fa a través d’una sèrie de blocs de gel que es van fonent, amb l’aigua caient dins uns recipients metàl·lics, determinant la seua peça sonora.

El dissabte també s’inaugurarà a Lo Pati la peça Piedras del camino, d’Oscar de la Fuente, realitzada a partir d’una de les residències artístiques d’Eufònic i Lo Pati, i que trasllada el paisatge sonor del camí de sirga a través de pedres substretes temporalment d’aquest camí. Culminarà el Pòrtic d’Eufònic l’actuació gratuïta -cal reservar entrada a https://eufonic.net/tickets/ – de Los Sara Fontán, diumenge 1 de setembre, a l’església del castell templer de Miravet, un concert entre el post-rock i la clàssica contemporània en una combinació única de violí -amplificat i loopejat- i bateria.

Pel que fa a les novetats principals d’Eufònic 2019, cal destacar la presència d’espectacles audiovisuals internacionals que trenquen amb la bidimensionalitat i aposten per una experiència tridimensional que aconsegueix la immersió de l’espectador. Concretament, seran dos espectacles: Membrane, dels canadencs Push 1 Stop & Wiklow i _nybble_ del francès Alex Augier, que es realitzaran a l’Auditori Sixto Mir, reservat per dur a terme aquest tipus de propostes perquè requereixen d’espais escènics com teatres i auditoris.

També cal destacar com a novetat l’impuls d’Eufònic Pro, una jornada i punt de trobada per als professionals de la creació i la gestió cultural que inclou la música, les arts visuals i digitals i les arts escèniques des d’un punt de vista multidisciplinari. Hi haurà debats, classes pràctiques, networking o presentació de festivals establerts i cafès amb artistes. Hi intervindran, entre altres, Dimitri Hegemannn, fundador del mític club berlinès Tresor; Olivier Rappoport, director de Mixtur; Albert Pujol, director de Litterarum; Roberto Olivan, director del Deltebre Dansa, la media i net artist Sofía Crespo o Natalia Fuchs, del festival rus Gamma.

Una altra novetat important és la incorporació de Roquetes i l’Observatori de l’Ebre com a nou espai, una aposta que reforça el vincle particular entre el festival i el territori i la seua voluntat de posar en valor espais singulars de les Terres de l’Ebre.

Un altre espai nou que s’incorpora enguany és el Xiringuito de la Platja del Suís, on enguany es farà la musclada musical de fi de festa el diumenge 8 de setembre, amb Sonido Tupinamba i Confeti de odio, una doble cirereta de catarsi festiva per acomiadar quatre dies amb 35 actuacions i nou tallers i activitats formatives. Espectacle inaugural

Enguany s’ha apostat per un espectacle inaugural de carrer, A vore, inspirat en el llibre Del Folklore Tortosí de Joan Moreira, construït a partir la creativitat performativa de Sònia Gómez, cants i melodies restaurades per Ramon Balagué, la dolçaina polivalent de Pau Puig, els moviments tradicionals de Carme Balagué i la contundència i improvisació dels Astrio. Es tracta d’un espectacle que mescla tradició i ficció i barreges impossibles de música electrònica, dansa contemporània, jotes i cants de llaurar. Va ser Premi Butaca al Millor Espectacle de Dansa 2018, i el que es veurà a la Plaça del Cóc de la Ràpita és una adaptació en format carrer que s’ha dut a terme en col·laboració amb Fira Tàrrega, on es podrà veure els dos dies següents.