0 Items
Selecciona la pàgina
Esteu a: Inici > Notícies > El Museu de la Mar de l’Ebre acull la XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre

El Museu de la Mar de l’Ebre acull la XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre

La XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, organitzada pel Departament de Cultura, el Museu de Museu de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de la Ràpita, se celebra per itinerància comarcal, al Montsià, concretament a la Ràpita, al Museu de la Mar de l’Ebre, el dissabte 11 de desembre de 2021.

La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre se celebra des del 2000, de forma itinerant, anualment a una de les quatre comarques del territori. L’actual Jornada té per objectiu la difusió de diferents aspectes que giren entorn del món mariner en sentit ampli (construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes), a partir de recerques històriques, etnològiques i etnogràfiques. Així la Jornada farà recull d’oficis i tècniques tradicionals, canvis tècnics, records familiars i experiències individuals i col·lectives, arreu del territori i zones confrontants.

Pel que fa al seu contingut, al matí el Dr. Enric Garcia Domingo (Museu Marítim de Barcelona/Universitat de Barcelona, Grup TIG) farà la conferència marc “El cabotatge com a dimensió social i antropològica: el cas de Sant Carles de la Ràpita”. Després es desenvoluparan tres de les cinc comunicacions de la Jornada: “L’ofici de mestre d’aixa a Sant Carles de la Ràpita”, a càrrec d’Antoni Cartes Reverté (Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre); “El darrer mestre d’aixa de Tortosa i l’Ebre, Isaïas Vilás Panisello”, a càrrec de M. Carme Queralt Tomás (Inventari del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya), i “Els últims llaguters i barquers de la Ribera d’Ebre”, a càrrec de Joan Pujol Pedret (Associació La Riuada, Móra d’Ebre). A la tarda es realitzaran les altres dos comunicacions: “Viure a l’Almadrava. Apunts per a una història contemporània de l’Almadrava Cap de Terme”, a càrrec de Marc Soler Piquer (periodista i escriptor) i “Com es pescava a Nonasp al Matarranya i l’Algars”, a càrrec de Josep M. Ràfales Vidal i Mario Rius Roc (Associació Amics de Nonasp).

La Jornada inclou també dos activitats complementàries: la visita guiada al Museu de la Mar de l’Ebre, a càrrec d’Àngel Pascual Peña, tècnic del Museu, i l’exposició “Dones de mar. Sal a les venes”. Sala d’exposicions del Museu de la Mar de l’Ebre.

L’entrada a la Jornada és lliure com a públic oient, hi haurà certificat d’assistència en el cas de sol·licitar-lo i l’organització facilitarà un llistat amb les dades dels restaurants de Sant Carles de la Ràpita, incloent un menú de 25 € per a la XVIII Jornada Etnologia de les Terres de l’Ebre. Per consultar el programa i inscriure’s, i per ampliar informació sobre els continguts de la Jornada.