0 Items
Selecciona la pàgina
Esteu a: Inici > Notícies > Arrenca el projecte Artesania 360 a la Ràpita

Arrenca el projecte Artesania 360 a la Ràpita

Aquesta setmana, Artra ha posat en marxa el projecte Artesania 360 a la Ràpita amb la participació de l’alumnat de 3r d’ESO de l’INS Els Alfacs i el col·legi Sagrada Família. La finalitat del projecte consisteix que l’alumnat conegui els oficis artesans a través d’una experiència pràctica i des d’una mirada contemporània, i rebi informació completa sobre les formacions d’oficis artesans i artístics a Catalunya. Així com que els adolescents puguin contemplar l’artesania com una opció professional més a tenir en compte un cop finalitzada l’etapa de secundària.

Alhora, l’acció també busca evitar que continuïn desapareixent oficis artesans sense relleu generacional a les Terres de l’Ebre. La regidora d’Educació i Cultura, Èrika Ferraté, assegura que “aquestes iniciatives ens permeten apropar a l’alumnat la varietat d’oficis artesans que hi ha, a través de tallers participatius perquè els coneguin d’una manera més atractiva i propera i pugui esdevenir una opció de futur formatiu o laboral”. La iniciativa vol generar noves oportunitats laborals a les Terres de l’Ebre, reforçar la identitat cultural i apostar per un territori viu i jove.

La primera fase d’Artesania 360 està tenint lloc del 14 al 29 de novembre i es desenvolupa entre sis poblacions de la comarca del Montsià, totes les que tenen institut. En aquesta iniciativa pilot hi participen gairebé un miler d’alumnes de nou centres educatius d’Amposta, Santa Bàrbara, la Sénia, la Ràpita, Alcanar i Ulldecona, on estudien els adolescents de les 12 poblacions del Montsià.

En les següents fases, que tindran lloc al llarg del primer semestre de l’any 2023, hi haurà una jornada de treball amb una dissenyadora de producte; una visita per part de l’alumnat a l’espai de la professió escollida per conèixer-la amb més profunditat; i un acompanyament formatiu i pedagògic per dibuixar un itinerari d’orientació formativa a l’alumnat interessat.

Els artesans participants, que presentaran a l’alumnat una artesania contemporània, d’ús, viva, identitària i digital, són Gisela Chortó, Llatadora; Núria Romeu, Vitrallera; Laia Altadill, Joiera; Maria Lanau, Joiera; Jordi Lluch, Forjador; Jordina Bravo, Barretaire i Florista; Teresa Marta Batalla, Ceramista; Joan Mateu, Picapedrer, i les artesanes llatadores d’Artpauma, Maria Cinta i Pepita. El projecte incorpora la participació d’una dissenyadora de producte, Cinta Íñiguez, que treballarà en tàndem amb el col·lectiu artesà i l’alumnat.

El projecte compta amb el suport dels Departaments de Cultura, Ensenyament, Artesania, Empresa i Treball, Artesania i Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya; Diputació de Tarragona; els Ajuntaments d’Amposta, Santa Bàrbara, la Ràpita, La Sénia i Ulldecona; el Consell Comarcal del Montsià i l’IRMU. Col·laboren l’Associació d’Artesans de les Terres de l’Ebre; COPATE, l’Escola per l’Art i la Cultura de les Terres de l’Ebre; l’Escola d’Art d’Amposta; Prisma Cultural i Tataküa Coop.