⦁ La iniciativa s’emmarca en el projecte Green port de la Ràpita apoiat per l’Ajuntament, la campanya Pesca Neta i potencia l’economia circular
⦁ L’actuació mediambiental és una col·laboració publicoprivada, promoguda per l’ONG Enaleia amb el suport d’Allianz i la col·laboració de Ports de la Generalitat
La neteja de fons marí del port de la Ràpita s’ha iniciat aquest passat 16 de setembre i es preveu finalitzar el divendres, 20 de setembre, coincidint amb el Dia Mundial de la Neteja 2024. L’objectiu de l’acció mediambiental és portar a terme una col·laboració publicoprivada per netejar el fons marí del port de la Ràpita. La neteja suposa recollir els residus produïts per la mateixa activitat portuària, arrossegats pels temporals de mar i pel vent i la pluja des de terra. Els residus recollits s’enviaran a empreses locals, especialitzades en la valorització dels materials trobats per al seu reciclatge i posterior transformació en nous productes sostenibles com ara, caiacs, vestits de bany i motxilles, entre altres, donant una nova vida útil als materials mitjançant solucions d’economia circular.
L’ONG grega Enaleia ha estat la promotora d’aquesta acció mediambiental amb el suport d’Allianz i la col·laboració de l’empresa pública Ports de la Generalitat Els treballs de neteja van a càrrec d’un equip de busseig professional de les Terres de l’Ebre, format per cinc bussejadors de l’empresa DeltaSub. Enaleia és una ONG compromesa amb la reducció dels residus marins a través de la neteja de fons marins i la creació d’una economia sostenible. L’ONG té com a missió fer sostenible l’ecosistema marí a través de solucions d’economia circular, ampliant el seu radi d’acció a la zona costanera de l’Estat espanyol, i centrant-se en aquesta ocasió en la costa catalana.
Des de l’Ajuntament de la Ràpita, el tinent d’alcalde Marc Brunet, expressava el seu acord amb la iniciativa: “des de l’Ajuntament agrair que s’hagi dut a terme aquesta acció al port de la Ràpita, un port gran, el primer port pesquer de Catalunya. Això ens permetrà tenir un port més net i etiquetar-nos com a Green port.”
Els residus extrets del fons marí del port de la Ràpita com ara, ampolles de plàstic, defenses de les embarcacions, estris de pesca, mobiliari urbà, residus vegetals, etc. es deixaran separats en diferents dipòsits. Després, es portaran a empreses especialitzades en el reciclatge d’aquests materials i es portaran a llocs especialitzats on se’ls donarà una segona vida útil i es transformaran en materials sostenibles: caiacs, sabatilles, motxilles, mobles, vestís de banys, mitjons, ulleres de sol, etc.
LA RÀPITA · 17 DE SETEMBRE DE 2024