Eufònic, el festival d’Arts sonores, visuals i digital-performatives a les Terres de l’Ebre, torna, després de dos anys de pandèmia, amb més força que mai. Eufònic 2022 recupera el caràcter festiu prepandèmia amb més de 50 activitats musicals i artístiques, programades en 20 espais de 6 poblacions de Terres de l’Ebre, entre les quals hi ha la Ràpita. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha exposat que “es tracta d’un festival referència de les Terres de l’Ebre que ofereix més de 50 activitats musicals i artístiques en una edició que torna a la normalitat”.
El seu director, Vicent Fibla, ha destacat que l’edició d’enguany vol ser una tornada decidida a la normalitat, per això “recuperem l’escenari del Pavelló Firal de la Ràpita, on cada nit hi haurà actuacions i DJ enfocats a l’electrònica i la música de ball”. Caparrós ha afegit que “enguany, a la Ràpita s’arriba al màxim nombre d’espais, un dels quals neix com a novetat: lo Matadero”.
Altres trets distintius de l’edició d’enguany d’Eufònic són la irrupció amb força dels treballs realitzats per dones que representen més de la meitat del programa del festival, i la recuperació de les propostes al voltant de la tradició reinterpretada amb ulls contemporanis com ara el flamenc o les melodies medievals. Fibla remarca que “Eufònic continua apostant per l’encreuament entre la tradició i la contemporaneïtat. Podrem veure espectacles que reinterpreten el passat i que qüestionen els relats dominants com ara espectacles de dansa i electrònica, de flamenc reinterpretat o de poesia musicada”.
Eufònic 2022 arrenca este divendres amb el Pòrtic Eufònic, tres dies d’activitats musicals i artístiques gratuïtes com a preàmbul del festival. El gruix d’Eufònic però tindrà lloc entre el 25 i el 28 d’agost en escenaris de la Ràpita i espais naturals en el terme municipal d’Amposta: concerts, performances, la recuperació de l’espai nocturn o la creació d’un nou espai, el Matadero per New Art Foundation, dedicat a les arts visuals. També hi haurà activitats a Tortosa, Ulldecona, Roquetes i Miravet.
Entre les actuacions que es podran veure per primer cop al país s’hi troben els concerts del compositor escocès Ben Chatwin, i el de Penelope Trappes, que actuarà acompanyada de violoncel, tots dos a l’Església Nova de la Ràpita, on també es veuran les delicades propostes de Xicu, bateria de la banda Ginestà, o Santiago Latorre. Les nits d’Eufònic tornen al Pavelló Firal de la Ràpita reforçant els concerts i la música de ball, sigui en format banda, com el drill i hip hop del jove de Carabanchel d’origen marroquí Bouza, el post punk i new wave de finals dels anys 80 de Nueve Desconocidos i l’experimentació pop tenyida de flamenc de la jove gaditana Judeline; o en format electrònica, com l’actuació de l’irlandès Throwing Snow, que presenta nou disc; i les DJ Verushka Sirit i l’angloíndia Suchi, encarregades de tancar les dues nits d’Eufònic amb dues DJ també dones, Clara Cortés i Alicia Suay.
Altres artistes vinguts d’arreu del món, de l’Estat i de Catalunya que es donaran cita en el marc d’Eufònic són les melodies tradicionals catalanes en clau electrònica de Joana Dark, el postregueton de La Niña Jacarandá, i la poesia dels valencians Versonautas. El pop electrònic de Rocío Saiz sonarà el dissabte a migdia a l’espai natural dels Ullals de Baltasar, un clàssic del festival que torna després de dos anys de limitacions; l’espectacle d’Ela Orleans es veurà al Mercat Vell, així com les actuacions i performances poc ortodoxes per part d’artistes com Sabiwa o Jaume Ferrete i els nous talents locals de l’electrònica com el tortosí Infant Blai i els ampostins Soul Twin. Un magnífic equipament com l’Auditori Sixto Mir acollirà dues actuacions audiovisuals: el de la pianista Hara Alonso amb la visualista Alba G. Corral; i l’espectacle de CLARAGUILAR, un concert altament performatiu amb tres ballarines i un espectacular disseny de llums.