L’Ajuntament de la Ràpita, juntament amb el Col·lectiu de Cuina de la Ràpita – Delta de l’Ebre han estat presents al Fòrum Gastronòmic que té lloc a Girona –del 18 al 20 de novembre-, el punt de trobada del món de la gastronomia i del Foodservice, des d’empreses d’equipaments, serveis i distribució fins a productors del sector primari i l’artesania alimentària.
El fòrum és un dels millors aparadors per a aquestes empreses que combinen els seus estands amb un atractiu i ampli programa d’activitats protagonitzades per destacats cuiners. Al mateix temps, la fira és un aparador amb molt potencial pels productors i restauradors catalans. L’alcalde de la Ràpita i regidor de Turisme, Josep Caparrós, ha volgut destacar la importància d’estar present en aquesta fira especialitzada, per la projecció que implica per a la gastronomia i el turisme rapitenc: “La Ràpita hi havia de ser perquè aquest és un dels certàmens gastronòmics més importants dels que es fan al sud d’Europa. Hem aprofitat per presentar les Jornades Gastronòmiques del Llagostí, que segurament és el nostre principal producte identitari, un producte que ha acabat generant marca i territori. I aquest relat ens permet explicar perquè som el referent gastronòmic del sud de Catalunya”, ha afirmat.
El Col·lectiu de Cuina de la Ràpita – Delta de l’Ebre no ha volgut deixar perdre aquesta oportunitat i ha portat algunes de les seves marques premium a l’esdeveniment gironí, on també ha pogut donar a conèixer la tasca que fan plegats a l’hora de difondre els objectius del grup. A més, el xef rapitenc Albert Guzmán ha ofert un showcooking a la sala Àgora cuinant dos plats amb productes de llarga tradició com el llagostí i la salicòrnia, adaptant les noves tècniques culinàries. El professor Jordi Tresserras, especialitzat en turisme cultural i gastronòmic, ha comentat i contextualitzat la demostració culinària, fent un repàs històric de la cuina del Delta a partir de les elaboracions del xef i de les referències trobades en l’obra d’escriptors com Benito Pérez Galdós i Sebastià Juan Arbó.
“Avui hem conjugat passat i present. Jo he parlat de la història gastronòmica del Delta i l’Albert Guzmán ha plantejat receptes d’autor innovadores amb el llagostí com a base. Ell és una bona mostra d’aquesta conjunció entre tradició i modernitat: és quarta generació d’una família de pescadors i restauradors i per això sap mirar el passat sense deixar de banda al futur. La seva cuina està carregada de relat”, ha assegurat Jordi Tresserras. “Cal gaudir de la cuina tradicional, però també de noves textures, d’altres plats, d’altres tècniques que permeten optimitzar al màxim tots els sabors del llagostí”, ha afegit el xef Albert Guzmán.
Pel que fa a l’estand (al 227 del Pavelló 2), el públic hi ha pogut degustar els productes que els membres del col·lectiu han exposat durant els dies de la fira.
En el mateix estand, avui dimarts s’han presentat les Jornades Gastronòmiques del Llagostí i s’han degustat llagostins a la Flor de Sal, de la Confraria de Pescadors Verge del Carme. El secretari de la Confraria de Pescadors de la Mare de Déu del Carme de la Ràpita, Joan Balagué, ha recordat que: “la nostra és la llotja més important de Catalunya en facturació i capturem al voltant del 75% del llagostí que es pesca al nostre país. Enguany ja hem capturat 43.000 quilos d’aquest crustaci. És el producte que ens distingeix”.