El plenari de l’Ajuntament de la Ràpita ha aprovat, reunit en la sessió ordinària del mes de novembre, el projecte de pressupost per a l’any 2023, el qual ascendeix a 13,8 milions d’euros, un increment de mig milió d’euros respecte del pressupost de l’any 2022. A més, l’endeutament baixa a mínims històrics fins al 14’95%. El pressupost municipal ha comptat amb els vots favorables d’ERC i la regidora no adscrita; vots en contra de JxCAT; i l’abstenció de mR i el PSC.
En quant a inversió, s’estan finalitzant totes les obres iniciades com és el cas de la remodelació integral de la piscina municipal (900.000 €), la reforma de l’antic edifici de la Duana per convertir-lo en el centre d’economia blava de les Terres de l’Ebre (500.000 €) i la base nàutica construïda per Ports de la Generalitat. Així com altres inversions previstes com és la millora de la via pública que compta amb un seguit d’actuacions, ja aprovades, valorades en un total de 600.000 euros.
En el pressupost inicial per a l’exercici del 2023 s’incrementen amb 300.000 euros amb mesures d’eficiència energètica per instal·lar més plaques fotovoltaiques i altres tipus de tecnologies més eficients a diferents equipaments municipals. A més, s’ha destinat una partida pressupostària a la construcció d’un parc inclusiu per als infants del municipi.
Amb la darrera congelació d’impostos aprovada en el ple anterior, l’augment salarial dels treballadors i l’increment de la despesa elèctrica, el govern local equilibra els increments, que superen els 200.000 euros, amb la contenció de despesa i esforços per incrementar l’estalvi. És per això que les úniques partides que s’han mantingut de la mateixa manera són les referents a les polítiques socials.
El regidor d’Hisenda, Albert Salvadó, ha destacat que “es tracta d’un pressupost responsable i equilibrat amb inversions importants que per dur-se a terme han repercutit el mínim possible en la ciutadania a conseqüència de les subvencions obtingudes”. D’altra banda, la portaveu de JxCAT, Helena Queral, ha exposat el vot desfavorable del grup municipal i, entre altres propostes, ha posat sobre la taula que “es destinen 33.000 euros en beques de transport escolar i en són beneficiàries persones amb recursos familiars més que suficients per atendre la despesa, em va semblar de molt poca justícia social i plantejo si per a l’any vinent se seguiran atorgant amb les mateixes condicions”.
El grup mR s’ha abstingut i el seu portaveu, Pedro Hernández, ha apuntat que “hem estat mirant molt els pressupostos perquè, com les eleccions són al maig, el govern que hi hagi tindrà que assumir el pressupost, pel qual si votem en contra ens ho estaríem tirant damunt, a banda de què s’han fet uns pressupostos equitatius”. De la mateixa manera, la portaveu del PSC, Rosa Anglès, ha justificat l’abstenció perquè “durant aquestes dos legislatures, he reivindicat diferents vegades que no s’ha prioritzat i no s’han acabat desenvolupant certs projectes com el pla estratègic local o l’estudi paisatgístic per a la millora del paisatge urbà”.
En canvi, la regidora no adscrita, Francina Molina, ha valorat l’esforç fet per l’àrea tècnica encarregada i ha afegit que “el meu vot serà favorable perquè s’han mantingut les partides de la Regidoria de Polítiques Socials i Igualtat, ja que és la part on més diners faran falta els propers anys tenint en compte que venen temps difícils per la inflació”.
A més, el plenari municipal ha aprovat la moció conjunta de tots els membres del plenari amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència envers les dones; la moció de JxCAT sobre les ocupacions conflictives i delinqüencials; l’altra moció de JxCAT de millora de la instal·lació esportiva del carrer València; i la moció del PSC per demanar a la Generalitat un reconeixement del paper multifuncional de les comunitats de regants del Delta.