L’Ajuntament de la Ràpita se centra en l’ús de l’aigua per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de fer-ne un ús responsable. En el marc de la campanya de civisme, engegada el novembre de 2021, la Regidoria de Medi Ambient destina recursos a difondre la problemàtica de l’aigua, que s’ha vist agreujada a partir del canvi climàtic, i pretén sensibilitzar la ciutadania per fer un bon ús, tenint en compte que només el 0’007 % de l’aigua que existeix a la Terra és potable i que l’ONU confirma que la falta d’aquesta afecta a més del 40 % de la població mundial.
Per fer-ne un bon ús, es recomana dutxar-se en lloc de banyar-se, tancar l’aixeta quan no s’estigui aprofitant l’aigua, no utilitzar el vàter com una paperera i reparar amb urgència les fugues d’aigua. També s’aconsella emplenar els rentavaixelles i les rentadores a l’hora de fer-los servir, comprar electrodomèstics més eficients energèticament quan s’hagin de canviar i utilitzar reductors de caudals o airejadors a les aixetes.
El regidor de Medi Ambient, Oriol Clos, exposa que “al nostre país, els pantans s’estan buidant i molts municipis han hagut de posar estriccions a l’accés a l’aigua a causa de la sequera, i a nivell mundial, una de cada tres persones no té accés a aigua potable salubre”. És per això que el regidor subratlla que “des del govern municipal i seguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, volem realitzar aquesta campanya per tal de crear consciència col·lectiva i entre totes i tots fer un bon ús de l’aigua i una Ràpita més sostenible”.
Com s’ha dut a terme amb les altres temàtiques de la campanya, entre les iniciatives que es duran a terme per donar resposta al mal ús de l’aigua potable hi ha les accions informatives i de pedagogia a través de les xarxes socials municipals, la Revista Ràpita i Ràdio Ràpita i, també, la col·laboració dels centres educatius del municipi, per tal d’arribar als rapitencs i rapitenques més petits i a les seves famílies.