L’Ajuntament de la Ràpita inicia una campanya sobre la rellevància de reciclar, i de fer-ho correctament. En el marc de la campanya de civisme, engegada el novembre de 2021, el consistori impulsa un conjunt d’accions sota el lema ‘Reciclar parla del teu futur’. Amb aquesta temàtica es vol sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis de reciclar: la reducció de gasos d’efecte hivernacle, l’estalvi d’energia, la disminució de l’ús de matèries primeres, la preservació del medi ambient…
El regidor de Medi ambient, Oriol Clos, assegura que “des del govern local, tenim una línia de treball per fer del nostre poble, un poble més sostenible”. El regidor destaca que “en aquesta ocasió, comencem un seguit d’accions per fomentar el reciclatge perquè els percentatges que tenim a nivell de municipi són bons, però insuficients per aconseguir els objectius que marca la Unió Europea per als propers anys”. “Si volem aconseguir aquests objectius i ajudar a protegir el medi ambient, és molt important que entre totes i tots reciclem i ho fem bé”, declara Clos.
En relació amb aquesta temàtica, des de l’ajuntament ja s’han dut a terme accions al llarg de l’any en benefici del reciclatge, com són les sessions informatives als centres educatius municipals o la campanya per promoure el reciclatge d’envasos de vidre als bars, restaurants i hotels. Entre les iniciatives que es duran a terme per potenciar el reciclatge hi ha les accions informatives i de pedagogia a través de les xarxes socials municipals, la Revista Ràpita i Ràdio Ràpita i, també, la col·laboració dels centres educatius del municipi.
Així com els adhesius que s’enganxaran als contenidors per complementar els que hi ha actualment i, el servei d’educadors ambientals que, durant un període de temps, se situaran a les illes de contenidors per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de fer un bon ús dels contenidors i reciclar correctament.
Les accions es complementaran amb un escape room d’Emergència climàtica i salut planetària que tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de juny a l’Església Nova, el qual només es durà a terme a 12 municipis de la província de Tarragona. L’activitat tracta els reptes ambientals a què ens enfrontem i les oportunitats: els límits del planeta, els microplàstics a les platges, l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle, els efectes del canvi climàtic, la petjada hídrica, el consum de proximitat, l’economia circular, l’eficiència energètica, la biomassa dels boscos… Properament, es farà públic l’horari i el mètode per formalitzar les inscripcions.