0 Items
Selecciona la pàgina
Esteu a: Inici > Notícies > Els Serveis Socials Bàsics de la Ràpita treballen per a la protecció i la promoció de la infància al municipi

Els Serveis Socials Bàsics de la Ràpita treballen per a la protecció i la promoció de la infància al municipi

Els Serveis Socials Bàsics de La Ràpita treballen per a la protecció i la promoció de la infància al municipi. Dins de les actuacions previstes de cara a afavorir la igualtat d’oportunitats, durant el 2020 es van revisar i canviar les bases de concessió d’ajuts per a l’assistència a la llar d’infants municipal, incrementant els barems econòmics per beneficiar a més famílies. Des de Serveis Socials es van concedir 14 beques de servei educatiu i 8 de menjador. 

Dins l’àmbit de protecció a la infància i l’adolescència, el 2020, va haver-hi 103 infants i adolescents de la Ràpita amb expedient de risc obert a infància. La regidora de Polítiques Socials i Igualtat, Oona Tomàs, subratlla que “al llarg del 2020, s’han obert el doble d’expedients de risc que es van obrir l’any 2019. La majoria d’aquests expedients es van obrir per situacions de violència masclista, pel conflicte obert i crònic entre els progenitors amb instrumentalització dels infants i també per sospites de negligència en la cura dels seus fills i filles”. 

Per tal de garantir l’accés a un lleure educatiu de qualitat dels infants i adolescents en situació econòmica vulnerable, des de l’Ajuntament s’ofereixen places subvencionades per a l’assistència dels nois i noies a activitats extraescolars. En la mateixa línia, dins els ajuts dineraris directes també hi ha previst la sol·licitud d’ajuts per a aquests tipus d’activitats. Aquest 2020, donada la situació de pandèmia, només se n’han pogut beneficiar 9 infants.

Durant el període de confinament, donat que els centres educatius van estar tancats, va ser el Servei Bàsic d’Atenció Social qui, un cop el Departament d’Educació va fer arribar al Consell Comarcal les targetes moneder per als beneficiaris de la beca de menjador escolar, va distribuir les 145 targetes a les famílies de la Ràpita que ho requerien. Posteriorment, es va ampliar el llistat de beneficiaris en 22 infants més. D’altra banda, un total de 47 nens i nenes de 10 a 16 anys han gaudit les activitats del projecte FutbolNet, el qual utilitza l’esport i l’activitat física com a eina d’integració social.

Pel que fa al Centre Obert Municipal, al llarg de l’any s’han atès 59 infants d’edats compreses entre els 6 i els 15 anys. Durant el confinament, l’equip educatiu del centre va realitzar un seguiment de cadascun dels 33 infants inscrits al centre de manera telemàtica. Tomàs explica que “en el termini de confinament, l’equip del centre donava directrius a les famílies de com gestionar el confinament i suport en l’àmbit escolar, ja que no totes les famílies tenien les eines tecnològiques ni les habilitats necessàries per atendre als seus fills i filles”. 

L’activitat presencial al Centre Obert Municipal es va reprendre el 22 de juny per afrontar les vacances escolars d’estiu. A les activitats d’estiu, que van assistir un total de 39 infants, els inscrits feien reforç escolar i activitats de lleure. A diferència del 2019, el servei de menjador no es va poder fer presencialment a causa de les mesures de la Covid-19 i per tant, els nens i nenes s’emportaven el servei de càtering a casa. D’altra banda, al servei del Centre Obert per al primer trimestre del curs escolar van participar 36 infants, 26 d’aquests pertanyents als 39 infants de l’estiu i els altres 10 van ser derivacions noves per part de l’equip d’infància d’atenció primària.