El Ple de l’Ajuntament de la Ràpita ha aprovat, reunit en la sessió ordinària del mes de març, el Pla d’Infància i Adolescència de la Ràpita (2023-2026). Aquest pla local que ha comptat amb el suport de tots els membres del plenari, és una eina estratègica que permet diagnosticar, reflexionar, debatre, fer aportacions i dissenyar línies d’actuació conjuntes entre tots els agents implicats en l’atenció a la infància del municipi.
Les línies estratègiques que formen aquest instrument que ha d’establir com intervenir per transformar la Ràpita per als joves i infants, s’organitzen en vuit eixos: la participació social de la infància; la família; l’educació; la salut; la igualtat d’oportunitats; la infància en risc i la violència entre iguals; les tecnologies de relació, informació i comunicació: i l’urbanisme i el medi ambient.
La regidora de Polítiques Socials i Igualtat, Oona Tomàs, exposa que “amb el pla, disposem d’una mirada integral de les polítiques d’infància a la Ràpita ja que recull els reptes i les actuacions que vetllen per millorar les vides i els drets dels infants i adolescents”. La regidora agraeix la col·laboració de totes i cadascuna de les persones, entitats i administracions que “han participat en la fase prèvia de diagnosi i, en conseqüència, han contribuït a l’elaboració d’un pla tan complet com el que s’ha aprovat avui pel plenari”.
El pla esdevé un instrument de treball viu i efectiu que s’anirà actualitzant i avaluant periòdicament, el qual permetrà conèixer el seu grau d’implementació i mesurar l’efectivitat de les intervencions planificades. Per a això, es requereixen mecanismes de coordinació interna amb l’objectiu de garantir la transversalitat de les polítiques d’infància i el lideratge compartit entre tots els departaments de l’Ajuntament a partir d’un grup motor i una comissió tècnica.
Alhora, s’estableixen espais de treball interinstitucional amb agents socioeducatius, de salut i altres serveis a partir de la taula interinstitucional o les comissions de treball; i espais de participació infantil i adolescent amb l’objectiu d’establir procediments destinats a recollir les opinions d’aquests amb relació a les polítiques, els projectes, programes o les decisions que els afecten, com és el Consell d’Infants Municipal.
D’altra banda, el plenari també ha aprovat, amb el vot favorable de tots els grups polítics, la proposta d’alcaldia per a la incorporació de personal que acompanyi els nens i nenes amb diabetis mellitus de tipus 1 a les escoles i instituts.
Visualitza la presentació del Pla Local d’Infància i Adolescència de la Ràpita