0 Items
Selecciona la pàgina
Esteu a: Inici > Notícies > La Ràpita acollirà dissabte 17 de novembre la Marató de donació de sang i plasma

La Ràpita acollirà dissabte 17 de novembre la Marató de donació de sang i plasma

“La superexperiència de la donació de sang. Molt més del que dones”. Aquest és el lema que identifica la 6ª edició de la Marató de onació de sang i plasma de la Ràpita, que se celebrarà el 17 de novembre al Pavelló Firal. La Marató està organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l’Ajuntament de la Ràpita, també d’entitats locals, de l’Associació de Donants de Sang, i de la Federació Catalana de Donants de Sang, entre altres.

El Pavelló Firal acollirà com sempre la jornada des de les 9 h del matí fins a les 21 h del vespre. “S’espera aconseguir altra vegada una xifra propera a les 400 donacions, com en les edicions anteriors”, ha afirmat la doctora Virginia Callao durant la roda de premsa de presentació de la Marató. Durant 12 hores ininterrompudes, un ampli desplegament de mitjans i de serveis oferirà als ciutadans de Sant Carles de la Ràpita la possibilitat de fer aquest gest solidari i contribuir a augmentar les reserves, atès que cada dia a Catalunya es necessiten 1.000 bosses de sang.

La Marató de sang inclou enguany també la possibilitat de donar plasma durant tota la jornada. La donació de plasma és molt semblant a la de sang, però més llarga, dura fins a 45 minuts, per això que cal avisar amb antelació. Així, tothom qui hi estigui interessat s’ha de posar en contacte amb el Banc de Sang (Elisa Vallejo 672 374 146 evallejo@bst.cat).

La Marató pretén convertir el gest solidari de donar sang en una jornada festiva i participativa, amb activitats de tot tipus. Així, a les 12h actuarà el Grup de Lectura de Poesia de la Ràpita amb alumnes de Serveis Comunitaris de literatura de l’Institut dels Alfacs. Paral·lelament hi haurà un cercavila pels carrers de la ciutat amb la Banda de cornetes i tambors de la Ràpita. A la tarda, a les 17 h, actuarà la Colla de gegants i dolçainers de l’Esbart Dansaires Rapitenc. Finalitzarà l’actuació amb una tirada de caramels. Durant tot el matí hi haurà una petita mostra de comerç organitzada per la Unió de Comerç Rapitenc. També es comptarà amb la col·laboració de bars i restaurants del municipi.

“Agraïm al Banc de Sang i teixits que un any més organitza la Marató al nostre poble i també fem un agraïment especial a tot el teixit social que s’hi involucra per incentivar les donacions, de manera que fem una crida a la participació de tot el veïnat i també de tots els ebrencs que vulguin venir per fer aquest petit gest que ens beneficia a tots perquè avui podem ser donants però demà podem ser receptors”, ha afirmat l’alcalde, Josep Caparrós.

La jornada es podrà seguir també a les xarxes socials amb el hashtag #MSangSantCarlesRapita. Així, qualsevol ciutadà pot difondre la importància de donar sang a través de Facebook, Twitter, Instragram, correu electrònic o WhatsApp i contribuir amb la donació de sang encara que no pugui donar sang.

“La superexperiència” de donar sang

Tot imitant les caixes regal d’experiències que s’han fet populars en els darrers anys, la Marató de Donants de Sang de Sant Carles de la Ràpita, que repeteix el mateix fil conductor que la resta de Maratons que es facin aquest 2018 a tot Catalunya, comptarà amb la seva pròpia experiència per regalar.

Així, en acabat de donar, els donants rebran un desplegable equivalent a una caixa d’experiència que podran regalar a altres persones i animar-les a donar; una escapada, un moment de bon rotllo, un gest solidari, una trobada en grup, …etc.

Un SMS tancarà l’experiència

A partir de principis d’any, tots els donants rebran uns SMS quan la seva sang s’enviï a un hospital i estigui a punt per salvar vides. Després de la donació, la bossa de sang arriba el mateix dia a la seu central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona.

Al laboratori s’inicia el procés de fraccionament, que consisteix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Si les analítiques estan correctes, la sang es guarda en neveres.

En concret, els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura, i tenen una caducitat de 42 dies. A partir d’aleshores, la bossa espera la demanda d’un hospital per sortir amb un clar destinatari, el pacient. Un camí de la sang de vena a vena que ara també coneixerà el donant, que rebrà un SMS informant-lo que la seva donació surt de les neveres del Banc de Sang per a ser transfosa a un pacient. Així es tancarà l’experiència de la donació.

El nou servei té com a objectiu millorar l’experiència de la donació, de manera que el donant tingui més informació del camí de la seva sang després de la seva donació.

En aquest web es poden consultar els punts més propers on donar sang.

www.donarsang.gencat.cat/ca/vull-donar