El Ple de l’Ajuntament de la Ràpita s’ha adherit, per unanimitat, al manifest institucional de les Terres de l’Ebre en contra del transvasament del riu l’Ebre a Cantàbria. Així, la Ràpita es suma a la denúncia que ja han fet altres ajuntaments i consells comarcals del territori contra una nova captació d’aigües de la conca de l’Ebre per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). En aquest cas es tracta d’un transvasament de 4,99 hectòmetres cúbics d’aigua cap a Santander, pendent d’aprovar per part del govern espanyol.
El manifest reclama que no s’autoritzi el transvasament i que s’implementin “polítiques de gestió encaminades a preservar els valors ambientals de l’Ebre que facin possible un cabal ecològic real […] per mantenir la integritat física del Delta de l’Ebre”. També sosté que la gestió de les polítiques d’aigua han de contemplar els principis de preservació mediambiental de la Directiva Marc d’Aigües de la Comissió Europea.
Tanmateix, s’apunta que aprovar aquest transvasament sense establir el model del Pla Hidrològic 2021-2027, “ens situa en una política de servituds i de fets consumats que ens obliga a pensar que la CHE i per extensió el Ministerio para la Transición Ecológica, no tenen cap intenció d’assumir criteris i objectius de caràcter mediambiental sostenible”.
El portaveu del grup municipal d’ERC, Albert Salvadó, ha afirmat que “cal defugir de confrontacions entre territoris però és cert que hauríem de moure’ns tots en el marc de la nova cultura de l’aigua”. Per la seva banda, el regidor de JxCAT, Joan Martí, ha demanat que l’acord també és fase arribar al parlament de Cantàbria; el portaveu de Més Ràpita, Pedro Hernández, ha argumentat que cal “defensar el nostre bé més preuat, l’aigua de l’Ebre” i la portaveu del PSC, Rosa Anglés, ha demanat que també es rebutgi el nou enviament d’aigua del CAT cap a la Conca de Barberà.
El Ple de la Ràpita ha aprovat una moció a proposta del grup municipal d’ERC en contra de la pròrroga o ampliació de les concessions de les autopistes AP-2 i AP-7. En aquest cas, s’ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups a excepció del PSC, que hi ha votat en contra. A més, també s’ha aprovat una altra moció dels republicans a favor de les energies renovables.
D’altra banda, el grup Més Ràpita ha presentat una moció perquè s’estudiï demanar a l’Estat la concessió de la zona d’accés al públic de la barra del Trabucador i que s’estudiï implementar mesures de control de vehicles i de residus. La moció s’ha rebutjat amb els vots en contra d’ERC i els vots a favor de la resta de grups. Des de l’equip de govern han explicat que ja s’està treballant en aquesta línia i que ja han rebut la negativa de l’Estat a la concessió del Trabucador.
El PSC ha presentat també dues mocions per urgència. La primera, per demanar que la recaptació de les multes imposades per les policies locals per incompliments de la normativa per la Covid-19 es retorni als municipis; i la segona sobre la seguretat del mirador del Parc de Garbí. Ambdues s’han rebutjat amb els vots en contra d’ERC, l’abstenció de JxCAT i els vots a favor de Més Ràpita i el PSC.