0 Items
Selecciona la pàgina

Processos Participatius

Durant el 2022 i 2023 no s’ha convocat cap procés participatiu. Anteriorment, se n’han convocat els següents:

 

Consulta popular referent al canvi de nom del municipi (finalitzat).

L’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita té la voluntat d’alterar la denominació actual del municipi de Sant Carles de la Ràpita substituint-lo per la Ràpita.

El dret de participació en els assumptes públics és regulat a l’article 23 de la Constitució Espanyola i l’article 29 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya regula el dret de participació dels ciutadans en els afers públics en els supòsits i en els termes que estableixen l’Estatut i les lleis.

Conforme a la naturalesa de les consultes populars no referendàries, el resultat d’aquesta consulta no pot ser vinculant per a l’Ajuntament. No obstant, l’Ajuntament es compromet a acceptar el resultat de la consulta i a obrar conseqüentment si el resultat d’una de les opcions és igual o superior al 20% del cens.

Aquest procés consistirà en preguntar a la ciutadania:

Quin nom oficial prefereixes per al teu municipi? (marca la teva opció amb una creu).

( ) La Ràpita

( ) Sant Carles de la Ràpita

Anunci publicació convocatòria al DOGC

A partir del dia 1 de setembre de 2021 les persones amb dret a participar podran consultar les seves dades a la Secretaria General de l’Ajuntament (Pl. Carles III, núm. 13) prèvia identificació de l’interessat mitjançant la presentació de la documentació identificativa personal, oficial i original.

Sol·licitud voluntariat Mesa consulta El termini per presentar les sol·licituds serà del 6 al 17 de setembre, ambdós inclosos (presencialment / telemàticament)

 

Anunci sorteig per designar els membres de cada Mesa de Consulta

Distribució electors per meses consulta popular canvi nom municipi

Acta de recompte definitiu de la Comissió de Seguiment

RESOLUCIÓ PRE/215/2022, de 4 de febrer, per la qual es dona conformitat al canvi de nom del municipi de Sant Carles de la Ràpita, que passa a denominar-se la Ràpita

Procés decisiu en l’elaboració i l’elecció d’activitats per al projecte ‘Escola de famílies’ (finalitzat).

L’Ajuntament de la Ràpita ha dut a terme un procés participatiu per conèixer quins són els interessos i les necessitats informatives i formatives de les famílies amb infants i adolescents a càrrec seu. L’objectiu de l’enquesta és analitzar les preocupacions i els interessos de les famílies per poder decidir, posteriorment, les activitats que formaran del projecte ‘Escola de famílies’. L’enquesta es va iniciar el 14 de gener de 2021 i es va tancar el 22 de gener, va romandre oberta 9 dies. En aquest període de temps, un total de 348 persones han respost el formulari.

En el formulari es tracten diversos factors com la vida familiar, l’educació sexual i emocional, la resolució de conflictes, l’alimentació i la drogodependència, entre altres. A banda, en ell també s’inclouen qüestions sobre la disponibilitat dels enquestats en referència a les possibles sessions informatives i formatives, i la tipologia d’aquestes sessions. 

A partir dels resultats de l’enquesta, el 25 de gener, les regidories d’Educació, Joventut i Polítiques Socials i Igualtat van iniciar el procés d’anàlisi de resultats i la presa de decisions de les activitats que es planificaran i la seva tipologia, d’acord amb les preferències dels enquestats.

Consulta els resultats de l’enquesta ‘Escola de famílies’

Les temàtiques que van generar més interès en els enquestats van ser la gestió de les emocions, les normes i els límits, les noves tecnologies i la resolució de conflictes, com el consum de drogues. Per això, les formacions dels mesos de febrer i març tracten les normes i els límits, la primera sessió adreçada a famílies amb adolescents de més d’11 anys i posteriorment, adreçat a les famílies amb fills i filles de 0 a 10 anys. A l’abril, l’Escola de famílies acull un taller per conèixer com prevenir i actuar davant del consum de drogues durant l’adolescència i al mes de maig, la gestió de les emocions i les rabietes infantils. La formació del mes de juny tracta l’ús excessiu de les noves tecnologies per a fills i filles de més d’11 anys.

La planificació de l’Escola de famílies del primer semestre de 2021 comprèn cinc formacions entre els mesos de febrer i juny. Aquestes cinc primeres formacions s’imparteixen en format telemàtic, tot i que la intenció és combinar tallers presencials i telemàtics en un futur, d’acord amb la situació de la pandèmia. A partir del setembre es reprendrà l’activitat del projecte i es presentaran les noves formacions.

Consulta popular per als pressupostos participatius de 2017 (finalitzat).

L’Ajuntament de La Ràpita va dur a terme el juliol de 2017 una consulta per desplegar els primers pressupostos participatius al municipi. Amb aquest procés, la ciutadania va poder proposar i decidir en què es destinen 100.000 euros del pressupost municipal del 2017. La campanya associada a la consulta informava de tres propostes concretes que se van sotmetre a la consideració del veïnat, aportades per consens de tots els grups municipals:

  • Un aparcament d’autocaravanes
  • La peatonalització del carrer del Pou de les Figueretes
  • La remodelació de l’avinguda dels Esports
  • Opció oberta a altres propostes

D’aquesta manera, el Govern municipal va posar en marxa un nou procés per incentivar la participació ciutadana i apropar la gestió municipal a la població. L’Ajuntament va dirtribuir full informatius per explicar la consulta en el qual es detallaven les diverses opcions per invertir 100.000 euros del pressupost municipal.

Els resultats, d’acord a l’escrutini fet el 17 de juliol de 2017, van ser els següents:

Núm. d’electors que han votat: 368

Núm. de vots nuls: 29

Núm. vots en blanc: —

Núm. de vots vàlids (vots a opcions i en blanc): 339

Anunci acta escrutini Consulta Popular Pressupostos Participatius 2017

Consulta popular pels usos del Parc de Garbí (finalitzat).

L’Ajuntament de la Ràpita va convocar una consulta popular sobre els usos dels locals dels baixos del Parc de Garbí, fixada per al mes de maig de 2016. La consulta es va celebrar del 9 al 15 de maig. En total, 7 dies durant els quals els ciutadans van disposar de tres llocs habilitats per anar a votar. La campanya va informar sobra la realització de la consulta, sobre el seu contingut i sobre la pregunta que es realitzava: «Quin tipus d’activitats creus més adequat desenvolupar als baixos del Parc de Garbí» és la pregunta que es va realitzar, i les opcions de resposta van ser-ne tres.

 

  •  Activitats d’oci nocturn (bars musicals, discoteques…)
  •  Activitats diürnes (comercials, turístiques…)
  • Un ús mixt de les dues anteriors

Per tal que la votació fos vàlida, els ciutadans només podien marcar amb una creu una d’aquestes opcions. Per contra, computaria com a vot en blanc si no es marcava cap casella, i com a vot nul si se’n marcava més d’una (que implica votar més d’una opció). Qualsevol papereta que tingués ratllada alguna opció o que tingués qualsevol cosa escrita també computaria com a vot nul. La voluntat de l’Ajuntament va ser garantir-hi la màxima participació ciutadana, ja que per donar validesa al resultat va fixar un mínim de participació del 25%. 

Els resultats, després de l’escrutini fet el 17 de maig van ser els següents:

Núm. d’electors que han votat: 954

Núm. de vots nuls: 14

Núm. vots en blanc: 3

Núm. de vots vàlids (vots a opcions i en blanc): 940

Acta escrutini consulta popular baixos Parc de Garbí